Ilyen volt a 2023-as Lelkes Napok

2023.10.18

Az idei táborunk címe A Lélek ereje volt, az előadások témája pedig a karizmák köré épült.

Jézus a feltámadása után, mielőtt felment a Mennybe, egy küldetést hagyott az apostolokra: Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. De hogyan lehetséges ez a küldetés olyan embereknek, akik nem beszélnek idegen nyelveket, sőt nem is tudnak szép beszédeket tartani, másokat meggyőzni? Nem voltak ők sem rabbik, sem írástudók, hanem egyszerű hétköznapi emberek. Némelyek halásztak, de volt köztük vámszedő is.

Ők sem tudták még ekkor, hogy hogyan kezdjék el hirdetni az evangéliumot, hiszen féltek, és egészen kicsinek érezték magukat ehhez a feladathoz. Jézus azt is mondta nekik, hogy maradjanak a városban, amíg erő nem tölti el őket a magasságból. De mi ez az erő? Pünkösd napján amikor mind ott voltak az emeleti teremben, egyszer csak zúgás támadt, lángnyelvek ereszkedtek le rájuk, és betöltötte őket a Szentlélek ereje, aki arra indította őket, hogy menjenek ki az emberek közé, és hirdessék az örömhírt. Még aznap 3000 embert megkereszteltek, és elindult az Ő szolgálatuk, ami valóban felforgatta a világot. Nem voltak már egyedül. Velük volt a Szentlélek, akinek az erejével arra kérték az Atyát, hogy

"jelek és csodák történjenek szent Fiadnak, Jézusnak neve által." /Apcsel 4,30b/

Az apostolok a Szentlélek erejével elkezdték azt a szolgálatot, ami előtte lehetetlennek tűnt. Szükségük volt erre az erőre a magasságból, aki jeleket és csodákat tesz, hogy az emberek higgyenek az evangéliumban. A Szentlélek ma is jelen van az Egyházban, és minket is el akar tölteni. Azt akarja, hogy ma is jelek és csodák történjenek Jézus neve által.

Az idei tábor fő témája a karizmák voltak. Tanítóink pedig Kunszabó Zoltán, Nagy Zsolt, Riesz Benedek, Végh Zoltán, Nyuli Gábor és Tobisch Bori.

Beszéltünk az Atya szeretetéről, bűnről, megváltásról. Megtérésre hívtuk őket, majd imádkoztunk, hogy Szentlélek töltse be őket. Volt előadás arról, hogy mi Isten terve a szexualitással, valamint hallhattak különféle karizmákról, mint például a prófétálás, csodatévő erők, gyógyulások, vagy a nyelvek adománya. A Tanítások mellett délutánonként szabadon választható műhelyekre is beülhettek a fiatalok, amelyeket különböző karizmatikus, hitvédelmi, vagy éppen bibliai vagy társadalmi témákban tartottunk. Idei táborunkban is a délelőtti tanításoknál 2 féle csoport volt. Az egyikbe olyan résztvevők kerültek akik már több táborunkba is voltak, tagjai valamelyik katolikus karizmatikus közösségnek, a másikba pedig olyanok kerültek, akik először táboroznak velünk, vagy új nekik ez a világ, így mindenki azt az előadást hallgathatta, ami közelebb áll hozzá. Az Istennel való találkozást megélhettük a mindennapi szentmiséken, és imaesteken is. A dicsőítő szolgálatot Csiszér László és csapata vezette. Több este is lehetett kérni közbenjáró imát, ahol láthattuk azt, hogy Jézus itt van közöttünk. Szól hozzánk, gyógyít, bátorít, helyreállít.

A lelki programokon kívül sok lehetőség volt a fizikai töltekezésre is. Délutánonként számos sport program, medence, és a kastély kávézója várta a fiatalokat. Reggelenként pedig egy közös táncot tanultunk, amit a tábor végén fel is vettünk videóra a kastély parkjában. A tábortánc itt tekinthető meg: 

A Lelkes Napok mélységét is jól mutatta, hogy sokan végeztek szentgyónást, vagy beszélgettek lelkigondozókkal a felmerült kérdéseikről. A tábor hatására ősszel sokan kezdtek el közösségbe járni, amit nagyszerű látni, hiszen a lelkesedés úgy tud megmaradni, ha a hétköznapokban is rendszeresen tapasztalják meg a közösség erejét.

Idei táborunkban készített egy videót a Lelkes Napokról a Kardinális csatorna is, amely az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatalos média csatornája. A videó itt tekinthető meg: 


A Tini Lelkes Napok is jól sikerült. Idén 10. alkalommal szerveztük meg, és több mint 130 résztvevő érkezett az ország szinte minden pontjáról. Délelőttönként olyan üzeneteket hallhattak, amiken keresztül Istenhez közeledhetnek egy személyes módon. Délutánonként szabadidős programok voltak. Voltunk kirándulni a Keszthelyi-hegységben, strandoltunk a Balatonban, és volt egy sport és alkotó napunk is, ahol minden gyerek kiélhette kreativitását, vagy kipróbálhatta magát különféle sportágakban. Nagy öröm volt, hogy idén John atya is végig velünk volt Kaposvárról, így 3 szentmisét is tartott nekünk. 

Igen gazdag év áll mögöttünk, és úgy érezzük, a Szentlélek továbbra is fontosnak tartja a Lelkes Napokat. Így hálaltelt szívvel, és megújult erővel készülünk a 2024-es Lelkes Napokra.


Pádár Tamás,
Lelkes Team